蔵の概要
《English below》
海沿いに約230軒もの舟屋が立ち並ぶ重要伝統的建造物群保存地区 京都府与謝郡伊根町にある「日本で一番海に近い酒蔵」として、また、全国的にも数少ない女性杜氏の活躍する蔵として知られている 向井酒造。
江戸中期の1754(宝暦4)年創業の老舗の酒蔵。
日本海に面しているとは思えないほどの静かで穏やかな湾、そして後ろには山。地元 伊根町を愛し、自然の恵みを受け、それを大切に守り、酒造りをされています。
昔ながらの堅実な造り酒屋が大きな転機を迎えたのは、2000年。現在、杜氏職にある久仁子さんが蔵を取り仕切るようになったことがきっかけでした。久仁子さんは東京農業大学醸造学科を卒業後、生家である蔵に戻り、先代である父からわずか1年で杜氏職を任されることになり、試行錯誤を繰り返しながら 一種の革新が起こりました。
その時できたのが「伊根満開」です。
人を驚かせるような酒より、いつまでも飲んでいたい酒を作りたいと 日々 酒造りに励んでおられます。
Information
会社名 向井酒造株式会社
所在地 〒626-0423
京都府与謝郡伊根町平田67
TEL 0772-32-0003
FAX 0772-32-0199
会社URL http://kuramoto-mukai.jp/index.html
宝暦4(1754)年創業
MUKAI SYUZOU
Overview
Mukai Syuzou is known as “the closest brewery to the ocean in Japan,” located at Ine-cho, Yosa-gun, Kyoto Pref., one of the preservation districts of traditional buildings, where about 230 Funaya (Japanese traditional fishermen houses) stand along the coast. It is also acknowledged as one of Japanese few breweries where a female toji (a chief sake maker) works.
Mukai Syuzou was founded in 1754, the mid-edo period. Ine-cho has a calm and quiet bay despite facing the sea of Japan. Besides, a mountain stands behind the brewery. Mukai Syuzou brews their sake, cherishing their hometown, Ine-cho and its nature.
It was 2000 when traditional and steady brewery underwent a big change. Ms. Kuniko, currently working as a toji, began to run the brewery. After graduated from the Department of Fermentation Science in the Faculty of Applied Biosciences, Tokyo University of Agriculture, Ms. Kuniko came back to her hometown, and her father who was the former toji, entrusted her with the toji job within a year. Through her trial and error, Ms. Kuniko brought innovation to the brewery with the birth of “Ine Mankai”.
They are working hard to brew sake which will be loved for long time, rather than one which surprises people.
Information
Company Name: Mukai Syuzou, Inc.
Address: 67 Hirata, Ine-cho, Yosa-gun, Kyoto, Japan
TEL: +81-772-32-0003
FAX: +81-772-32-0199
Website: http://kuramoto-mukai.jp/index.html
Founded in 1754.